De groene evolutie in de uitvaartwereld

Zonnepanelen worden geplaatst op aula begraafplaats Mechelen

De stad gaat zonnepanelen plaatsen op de aula van de stedelijke begraafplaats. Deze investering in groene energie brengt de stad heel wat op.

De installatie van de zonnepanelen kost €27.000. De investering zal op negen jaar terugverdiend worden. De voorspelde winstmarge bedraagt €20.000 na twintig jaar. Zo voorzien we de aula van de begraafplaats van groene stroom en we produceren zelfs meer dan nodig”, zegt schepen van Energie Caroline Gennez (sp.a).

De stad zal de zonnepanelen nog dit jaar plaatsen. Eerder kregen andere stadsgebouwen ook al zonnepanelen: de stadsmagazijnen, de Academie voor Beeldende Kunsten, het Conservatorium, de Zeeridder in de Befferstraat, de stedelijke kinderkribbes in de Dennenstraat en op de Antwerpsesteenweg. Caroline Gennez: “De stad draait reeds op 100% groene energie en we stimuleren rationeel energieverbruik in onze eigen stadsgebouwen. Nu produceren we ook zélf steeds meer groene elektriciteit met zonnepanelen.”

De stad heeft ook beslist om opnieuw deel te nemen aan de campagne Energiejacht. Mechelaars kunnen vanaf 1 december opnieuw op jacht naar energieverslinders in hun huis. De doelstelling is om 10% minder energie te verbruiken, wat gelijk staat met 141 euro besparen op de gemiddelde energiefactuur en ook de CO2-uitstoot te verminderen. “Energiejacht introduceert dit jaar een aantal nieuwigheden om meer Mechelaars warm te maken. Nu kan je ook online individueel inschrijven wat de instapdrempel verlaagt. De website wordt in een nieuw kleedje gestoken en wordt gebruiksvriendelijker. Zo zal je je besparingen kunnen delen via Facebook. We gaan ook specifiek de bedrijven aanspreken om samen met al hun werknemers de uitdaging aan te gaan”, zegt Caroline Gennez. Wie wekelijks zijn verbruik bijhoudt, krijgt bovendien korting op energiezuinige producten. Deelnemers maken ook kans op een waardebon van de stad voor energiezuinige toestellen. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde besparing 12%.

bron: sp.a