De groene evolutie in de uitvaartwereld

Vervoer van een overledene

Het vervoer van de overledene is zonder twijfel vanaf het overlijden het meest vervuilende aspect wat erbij komt kijken. Dit omdat de overledene per motorvoertuig van punt a naar punt b wordt gebracht. Vooral de uitstoot van CO2 speelt hierin een grote rol.

Hoe een uitvaart milieuvriendelijker maken?

Tijdens de uitvaart komen er altijd meerdere voertuigen in beweging. Denk maar aan de lijkwagen, bloemenwagen en eventueel nog een materiaalwagen waarbij de uitvaartondernemer uitrijdt. Hij moet ook zijn personeel ter plaatse krijgen om de uitvaart uit te voeren. Ook de familie die naar de uitvaart komt, komt meestal met de wagen. Familie die verder weg wonen, zullen zeker en vast de wagen nemen.

Alternatieven?

Er bestaan alternatieven, maar in Vlaanderen worden ze nog weggelachen en zijn ze ongebruikelijk. Denk aan de bakfiets. Wat meer opkomt in Vlaanderen is de uitvaart per koets. Er bestaan verschillende bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. De koets brengt de kist zonder uitstoot en getrokken door paarden, naar de plek van de uitvaart én het kerkhof. Meestal volgen de familieleden te voet. Iets wat vooral tijdens de wereldoorlog werd toegepast.

Waarmee kan je nog rekening houden?

Argumenten waarmee je ook rekening kan houden zijn uiteraard de afstand die de lijkwagen moet afleggen. Van de plek waar afscheid wordt genomen en de plek waar de overledene naartoe wordt gebracht. Ook het aspect van uw familie die de lijkwagen volgt, daarvoor hebben ze in Nederland al een mooie oplossing. Een bus. Deze bus vervoert niet enkel de overledene maar ook de naaste familieleden worden in één keer naar de juiste plaats gebracht.