De groene evolutie in de uitvaartwereld

Opbaring

In ons land wordt bij een overlijden, het overleden lichaam in een koelcel geplaatst. Dit kan bij de begrafenisondernemers of in bepaalde andere instellingen die hierin voorzien zijn. Koeling is standaard in Belgiƫ en thuisopbaring komt nog zelden voor. Bij thuisopbaring zal men opteren om de overledene te bewerken (thanatopraxie) of op een koelbed te laten rusten. In bepaalde gevallen kan het ook zonder enige hulpmiddelen.

Bij het opbaren van het lichaam worden bij een groene begrafenis geen chemische conserveringsmiddelen gebruikt. Hierbij spreken we over schadelijke chemische stoffen die vooral in Amerika gebruikt worden bij het toepassen van het balsemen.

Koeling

Is het koelen van een overleden lichaam absoluut nodig? Alles hangt af van de omstandigheden waarin het lichaam zich bevindt. Alsook de ruimte waarin het lichaam zou worden opgebaard, afhankelijk van de temperatuur. Een koele ruimte is uiteraard beter voor de bewaring van het lichaam, een warme ruimte zal het ontbindings proces van een onbewerkt lichaam versnellen.

Thanatopraxie

Bij thanatopraxie dat in ons land wordt toegepast, wat eigenlijk het tijdelijk stoppen is van het ontbindingsproces, kan het aanzicht van de overledene een meer natuurlijke kleur krijgen. Ook voor hygiƫnische redenen wordt thanatopraxie toegepast. Met deze methode wordt dus slechts een tijdelijk uitstel van de intreding van de ontbindingsverschijnselen bereikt en beoogd. De vloeistof die bij thanatopraxie wordt gebruikt bestaat voor 0,5% uit formaline (een oplossing van formaldehyde in water). De rest van de vloeistof bestaat uit een samenstelling van water, kleurstoffen, zouten en andere mineralen. De vloeistof wordt in de bloedbaan ingebracht.

Hoe schadelijk zijn deze stoffen voor het milieu? Bij verbranding of begraving?

Er wordt gezegd dat wanneer de begrafenis of crematie plaats heeft, dat deze stoffen uitgewerkt zijn en zo geen effect zal hebben op het milieu. Niets is hierin bewezen of gemeten. Franse wetenschappers hebben daarentegen na zeven jaar twee lichamen weer opgegraven. Een was bewerkt met thanatopraxiestoffen en het ander was onbewerkt. Het bewerkte lichaam viel als stof uit elkaar en bij het onbewerkte lichaam had het natuurlijke ontbindingsproces zijn werk gedaan. Toch zou het voor het milieu op zich geen schade toebrengen.