De groene evolutie in de uitvaartwereld

Een nieuw resomatorium bij Amerikaanse begrafenisondernemer

Er is een nieuw resomatorium, met een resomator, geopend in het Amerikaanse Minnesota. Een Schots bedrijf installeerde ook al de tweede resomator in deze staat. Deze nieuwe resomator verwerkte al de resten van twintig overledenen. Dit in een alkalische oplossing. Het nieuwe systeem van resomeren, ofwel de groene crematie of crematie zonder vlam genoemd, wordt gezien als de nieuwste manier van lijkbezorgen sinds crematie een gebruikelijk feit werd.

Sandy Sullivan, chief executive officer van Resomation Ltd, zegt dat de machine zeer efficiënt werkt na wat fine-tuning. “We hebben het proces ontwikkeld tot een stadium waar het heel goed loopt. Ik ben blij met het resultaat” vertelde hij aan BBC News. “Er is verfijning in software toegepast en veranderingen in leidingen om het stiller te werken , maar de machine is zeer vlot.” Resomation omvat het verwarmen van de stoffelijke resten tot een 300° in een drukvat met een kaliumhydroxideoplossing. Het proces duurt ongeveer drie uur en vermindert het lichaam tot skeletresten die worden verwerkt tot een wit poeder dat aan de familie gegeven kan worden. Net zoals as van crematoria, in een urne. Resomation oprichter Sandy Sullivan legt uit hoe het apparaat werkt.

De makers beweren dat het een derde minder broeikasgas produceert dan klassieke crematie, verbruikt een zevende minder dan crematie en zorgt voor de volledige scheiding van amalgaam voor veilige verwijdering. Kwik uit amalgaam verdampt in crematoria, wordt verantwoordelijk gehouden voor een deel van de lucht en kwikemissies wereldwijd. De nieuwe machine is gemonteerd op de Bradshaw Viering van Life Center in Stillwater. De eerste machine werd geïnstalleerd bij de Anderson-McQueen rouwcentrum in Sint-Petersburg, Florida.

De heer Sullivan hoopt nu contracten tot 10-15 meer machines te leveren in de VS in de nabije toekomst veilig te stellen. Acht Amerikaanse staten tot nu toe hebben wetgeving aangenomen om het gebruik van Resomation op hun grondgebied toe te staan. Zo zegt hij dat er te sterke interesse in het Verenigd Koninkrijk en Europa – Resomation Ltd is voor het systeem. Resomation Ltd is een Glasgow gevestigde dochteronderneming van Co-operative Funeralcare.