De groene evolutie in de uitvaartwereld

Moet de uitvaartsector in de toekomst rekening houden met meer groene begrafenissen?

Het openen van een extra urnenbos in Antwerpen, de vele groene begraafplaatsen die in Nederland en Groot-Brittannië bijkomen, doet toch vragen stellen.  Wanneer waait de groene begrafenis écht over naar België en zijn we er klaar voor?

Onze begraafplaatsen en crematoria in handen van de overheid

In het buitenland kan men veel flexibeler werken in de uitvaartsector.  Toch zeker qua mogelijkheden.  De begraafplaatsen zijn veelal privé en de uitvaartsector mag eigen crematoria oprichten.  In ons land is dat helemaal andersom, alles is in handen van de overheid.

Wachten op initiatieven van de overheid

Wat ons als uitvaartsector doet wachten op initiatieven van de overheid.  Een initiatief die het mogelijk maakt dat de uitvaartsector bijvoorbeeld in een bos lichamen kan begraven met groene uitvaartproducten.  De bossen moeten door gemeenten vandaag beschikbaar gesteld worden, omdat zij enkel begraafplaatsen mogen aanleggen.

België hinkt achterop in vergelijking met buurlanden

Vandaag kan men enkel biologisch afbreekbare urnen begraven.  En dit veelal op een perk van bestaande begraafplaatsen.  Bepaalde begraafplaatsen liggen aan een bos, dit zou ideaal zijn om het groen begraven ook mogelijk te maken voor de consument.  Zo heeft men niet het gevoel dat wij in België achterhop hinken als het gaat om uitvaartmogelijkheden.

Onze buurlanden staan veel verder

Onze buurlanden staan qua mogelijkheden veel verder.  Met voor- en nadelen.  Maar voor de consument zijn er enkel voordelen.  Als de waaier aan mogelijkheden breder wordt.  Onze kisten zijn vandaag al volledig biologisch afbreekbaar.  Want er zijn strenge Vlaamse milieunormen voor het vervaardigen van onze kisten.

Begraven in de open en vrije natuur met grafcoördinaten 

Het begraven in de vrije en open natuur, is begraven zonder grafzerk, zonder echt grafteken.  De coördinaten worden in Nederland veelal meegegeven, zodat men exact weet waar men de overledene begraven heeft.  Misschien stof tot nadenken om dit ook bij ons mogelijk te maken?