De groene evolutie in de uitvaartwereld

Groene uitvaart populair in VS

De groene uitvaart populair in de VS.  Groene begrafenissen nemen toe in Amerika.  Eén worden met de natuur, zonder deze te belasten, is de boodschap.

woodland-green-burialHet is onvermijdelijk: er komt een dag waarop de laatste adem wordt uitgeblazen, het hart zijn werk neerlegt en de ogen voor eeuwig sluiten. Een leven komt ten einde, maar niet voordat het een laatste rustplaats heeft gevonden. En dat laatste is een punt waar veel mensen zich druk over maken: wordt het een begrafenis, een crematie of  het invriezen van de hersenen?  Er is veel keuze in de business van de groene uitvaarten.

In de Verenigde Staten kiezen steeds meer mensen echter voor een milieuvriendelijke crematie of begrafenis.  Of de prijs hiermee iets te maken heeft, is de vraag.  Een standaard uitvaart kost veel geld in Amerika, daarom opteren meer Amerikanen voor crematie, omdat deze, zonder aankoop van concessie en dure grafkist, goedkoper blijkt te zijn dan een begrafenis.   Dus een uitvaart zonder een betonnen grafkelder, traditionele doodskist met metaalwerk of chemicaliën die gebruikt worden om het lichaam te balsemen. In plaats daarvan wordt het levenloze lichaam gewikkeld in biologisch afbreekbare lijkwaden, geplaatst in een bamboekist en begraven op een plek waar het kan ontleden en deel gaat uitmaken van de natuur.

Milieuvriendelijke uitvaart

“Het is harmonieus en brengt eenheid met de natuur”, vindt de 64-jarige David Gold. De tandarts is nog niet met pensioen, maar heeft al wel serieuze plannen om ‘ooit’ begraven te worden op Prairie Creek in Florida, één van de 30 volledig ecologische begraafplaatsen. “Het is veel natuurlijker, maar ook simpel.” Gold is geen uitzondering: uit een enquête van de Amerikaanse uitvaartbranche bleek dat 43 procent van de respondenten hier ‘interesse’ in heeft. Sindsdien nam het aantal centra dat een milieuvriendelijke uitvaart aanbiedt toe, en ontstond een kleine maar sterk groeiende markt.

Op het terrein van Prairie Creek is alles biologisch afbreekbaar. “Zelfs op het graf wordt geen ouderwetse gedenksteen geplaatst,” zegt beheerder Freddie Johnson, “Wat je ziet is natuur.” De ecologische doodskisten worden in verschillende versies geleverd: bamboe, grenen, geweven wilg, gerecycled karton en zelfs van gedroogde bananenplanten.

Klinkt duur, maar een milieuvriendelijk uitvaart is over het algemeen, naast een crematie met goedkope grafkist en zonder franjes, goedkoper dan de traditionele begrafenis, omdat de kosten voor balseming en metaal wegvallen. Een milieuvriendelijke uitvaart bespaart daarom niet alleen geld: naar schatting van de Cornell University wordt er in de VS jaarlijks 60.000 ton staal en 18 miljoen chemische balsemvloeistof voor begrafenissen gebruikt. Dat is genoeg staal voor acht Eiffeltorens en een hoeveelheid balsemvloeistof die acht Olympische zwembaden kan vullen.

bron: reuters – duurzaambedrijfsleven.nl