De groene evolutie in de uitvaartwereld

Ecologische begrafenissen

Ecologische begrafenissen, een artikel van Eos Wetenschap

Als het van enkele creatieve ondernemers afhangt, kan u binnenkort op een ecologische verantwoorde manier van de aardbol verdwijnen. Laat u niet begraven of cremeren maar oplossen of vriesdrogen en verpulveren (en nodig niet te veel volk uit).

‘In Florida hebben we al een eerste installatie geplaatst en voor het einde van dit jaar komt er een in Minnesota en één in Los Angeles. Daarna is Canada aan de beurt.’ Aan het woord is Sandy Sullivan, oprichter van het Britse bedrijf Resomation, dat klaarstaat om met de resomator de wereld te veroveren. Het bedrijf prijst resomatie aan als ‘een alternatief voor crematie met milieuvoordelen.’

Dat gaat zo. Het lichaam, gewikkeld in een lijkhoes, wordt in een stalen bak gelegd. Die gaat de resomator in, qua afmetingen te vergelijken met een klassieke crematie-oven. In de resomator, die wordt verwarmd tot 180 graden Celcius, wordt het lichaam opgelost in een basisch mengsel van kaliumhydroxide en water. Het proces dat vervolgens plaatsvindt, heet alkalische hydrolyse. Watermolecules wringen zich tussen de chemische bindingen in het lichaam, waardoor weefsels tot hun basisbouwstenen worden herleid. Op die manier ontbindt een lichaam ook onder natuurlijke omstandigheden, alleen wordt het proces hier versneld. De hele procedure neemt volgens Resomation Ltd. twee à drie uur in beslag.

“De impact van de ceremonie, de koffietafel en het vervoer van de genodigden is veel groter dan eender welke crematietechniek”

Blijft over: een vloeistof die zouten, suikers, peptiden en aminozuren bevat en beenderen die zo teer geworden zijn dat ze tot een wit poeder kunnen worden vermalen. Dat kan net als de as na een crematie worden verstrooid, bewaard in een urn of begraven. Chirurgische metalen en tandvullingen kunnen worden gerecycled. De vloeistof kan volgens de firma ‘aan de watercyclus worden teruggegeven’, lees: in het riool worden geloosd. Al valt dat nog te bezien, want de pH van 10.5 à 11.5 overschrijdt alvast de Belgische en Nederlandse lozingsnormen.

Meer overledene terug
Voor wie het weinig aantrekkelijk vindt om deze wereld deels via het afvoerputje te verlaten, is cryomatie een tweede optie. Het lijk, gehuld in speciale kledij van maiszetmeel of leer, wordt in een kartonnen kist in de cryomator gestopt en met vloeibare stikstof afgekoeld tot -196 graden Celcius. Daardoor wordt het zo broos dat het, na te zijn blootgesteld aan gecontroleerde drukverschillen, uit elkaar valt. Die brokstukken gaan door een detectieveld dat metalen en andere anorganische materialen verwijdert. Vervolgens worden ze door trillingen verder verkleind.

 

Bron: EOS Wetenschap, lees het volledige artikel