De groene evolutie in de uitvaartwereld

De eerste natuurbegraafplaats van België in Gent?

Zal de eerste natuurbegraafplaats van België in Gent geopend worden?  Momenteel is dat nog niet wettelijk maar bevoegde minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een aanpassing in de wetgeving.  In Nederland bestaan natuurbegraafplaatsen al langer, maar privé zullen deze begraafplaatsen ook niet kunnen worden ingericht, daar begraafplaatsen in handen zijn van de gemeenten en steden.

Een natuurbegraafplaats is geen klassieke begraafplaats waar grafzerken, columbaria en urnenvelden bij elkaar liggen.  Neen, het is een bosrijke omgeving waar weinig of geen grafmarkeringen worden aangebracht op de plaats waar iemand begraven werd.  Ook de manier van begraven gebeurt veelal met groene uitvaartproducten.  Vandaag worden op vele begraafplaatsen in Vlaanderen biologisch afbreekbare urnen begraven in een urnenbos.

Eveneens spreekt het voor zich dat alle niet-afbreekbare producten bij de overledene, niet mee begraven mogen worden.  Zoals het nu al voorzien is binnen de Vlaamse wetgeving.