De groene evolutie in de uitvaartwereld

5 miljoen Chinezen gecremeerd

5 miljoen Chinezen werden in 2011 gecremeerd.  Dat is ruim de helft van het aantal overlijdens in 2011.  Door al deze crematies, gaan erin China stemmen op om toch meer rekening te houden met het milieu.  Zeker wanneer het gaat om crematie.  In China zijn crematies anders als bij ons, en wellicht zullen installaties waarmee overledenen gecremeerd worden, niet even modern zijn als in het Europese land.

Vanaf dit jaar, zal ook China een stijging zien in het aantal overlijdens.  De bevolking wordt ouder en dat zal zo zijn gevolgen hebben voor het aantal crematies en de vervuiling die daarbij komt kijken.  Niet alleen van het verbranden van het stoffelijk overschot, ook de grafkist en de persoonlijke bezittingen die bij de overledenen geplaatst worden, kunnen voor een groot aantal CO2 uitstoot zorgen.

Begin jaren ’50 in de vorige eeuw, werd crematie volop gepromoot door de Chinese overheid.  Dit om zoveel mogelijk land te besparen. Dat land zou men dan eerder kunnen gebruiken als landbouwgrond.  Doch, vertelt men nu, dat ook crematoria en begraafplaatsen een groot aantal plaats inneemt.  Ook wanneer men gecremeerd is, wil men de as begraven.  Net daar wringt het schoentje bij ‘groene stemmen’.

Wanneer men het lichaam gecremeerd heeft en de as daarna gaat begraven, heeft het niet veel zin om het lichaam te cremeren.  Zo luidt het.  In de grootsteden van China heeft men sowieso al geen plaats meer om een overledene te begraven en voorziet men minder plaats voor het begraven van een urn.

Groen gezinden willen de natuurlijke begrafenis promoten in China.  Dit wil zeggen, het lichaam begraven in volle grond, zonder grafkelder of omhulsel.  Dit verbruikt het minst energie en stoot het minst vervuiling uit.  Het stoffelijk overschot wordt opgenomen door de aarde.  Naar oude traditie kan men na begraving, een boom planten waar het stoffelijk overschot rust.

Het begraven in volle grond, zonder plaatsen van grafstenen, zou China veel plaats kunnen besparen.  Een land als China heeft veel inwoners, daardoor ook veel overledenen elk jaar. Plaatsgebrek zal altijd al een probleem zijn in China.  Toch zou een terugkeer naar een natuurlijke begrafenis, zonder vervuilende producten, veel plaats kunnen besparen.  Althans volgens ‘groene stemmen’.

Na begrafenis op een natuurlijke manier van het stoffelijk overschot, heeft men enkel een boom te planten en geen grote tombes te bouwen.  Het zou ook voor het milieu veel beter zijn, geen uitstoot van vervuilende stoffen, geen plaats teveel in gebruik.

De vraag is of de Chinezen dit wel willen.  Net zoals elke cultuur heeft men zijn eigen omgang met de doden.  Zijn eigen manier van afscheid nemen.  Ontegensprekelijk is het feit dat men met het milieu rekening zal moeten houden de komende jaren.  Zeker wanneer men spreekt over 5.65 miljoen doden tegen 2015 in China, die voor crematie zouden kiezen.

Zal men het traditionele denken kunnen doorbreken en naargelang de tijd vordert, kiezen voor een natuurlijke oplossing als het gaat over de dood en de stoffelijke resten?